Yaz lastikleri, kış soğuğunun ve zorlayıcı hava şartlarının sona ermesiyle kullanılmaya başlanır. İklim koşullarının sertliğinde, güvenli bir sürüş sağlamak için kışın mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır. Ancak artık havanın iyiden iyiye bahara dönmesiyle birlikte yaz lastiğine geçiş yapmak gerekir. Peki neden yaz kullanmalısınız biliyor musunuz? Sürekli aynı lastiklerle araba kullanmak mümkün değil mi? Peki siz ne sıklıkta lastiklerinizi yenilersiniz? Tüm bunlarla ilgili doğru bilinen yanlışlar ne yazık ki zaman zaman söz konusu olabilmektedir.

Araba Lastiği Çeşitleri birkaç farklı versiyondadır. Bunlar; çapraz katlı lastikler (iç lastikli) ile tubeless ve tube-type lastikler (iç lastiksiz) olarak iki gruba ayrılır. Ancak bahsedilen lastik türleri sadece arabanın niteliksel malzemeleridir. En iyi yaz lastiği modellerini bulabilmek için mutlaka kapsamlı bir araştırma yapmalısınız. Zira öncelikle neden yaz lastiği kullanmalısınız ne zaman kullanmalısınız ne kadar süreyle aynı yaz lastiğini kullanabilirsiniz gibi konularda mutlaka araştırma yapmış olmalısınız.

Yaz lastikleri raf ömrü itibarıyla 10 yıl kadar deforme olmadan bekleyebilir. Ancak kullanımı esnasında aynı süreden söz etmek mümkün değildir. Eğer patlama, delinme gibi herhangi bir sorunla karşılaşmadıysanız o zaman da 4-5 yıl süresince kullanabilirsiniz. Elbette bu süreleri için kaliteli ve sağlam yaz lastiği seçimi yapmanız gerekmektedir.

Yaz Lastiği Ne Zaman Takılır?

Yaz lastikleri ülkemizde belli tarihlerde kullanıma girer. Şehirler arası karayollarında yolcu ve eşya taşımak için kullanılan taşıtlarda her yıl 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiği kullanılmaya başlanır. Bu zorunlu bir durumdur. Yaz lastikleri ise her sene 1 Nisan'dan itibaren takılmalıdır. Bu zorunlu lastik değişimi mevsimlerin etkilerine göre belirlenir. Yani güvenli sürüş için yaz lastiği takılması kışın kış lastiğinin kullanılması kadar önemlidir.

Havaların olduğu kadar yolların da sıcaklık derecelerinin yükseldiği yaz mevsiminde yola çıkarken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Yaz mevsimi denince kış kadar zorlu yol şartlarının olmadığını mı düşünüyorsunuz? Tek bir lastiği hiç değiştirmeden yıllar boyu kullanmayı doğru mu buluyorsunuz? Aslında en doğru soru şu olacak; yazın ne sıklıkta yolculuk yaparsınız? Çünkü yaz ve kış lastik farkı ayrımını yapabilmek için her iki dönemde de uzun sürüş deneyimleri edinmiş olmanız gerekir.

Konforlu, güvenli ve yakıt tüketimini minimumda tutmak için uygun lastik seçimi yapmak son derece önemlidir. Karlı ve kaygan zeminler için uygun olan kış lastiklerini yaz gelince çıkarıp, kuru ve aniden bastıran yaz yağmurlarına uygun yaz lastikleri kullanımı mecburidir. Bu nedenle resmiyette yer alan tarihleri takip etmek hem kurallara uymak bakımından hem de sizlerin yolculuk konforu için kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Ticari Araç Yazlık Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmeli?

Ticari araç yaz lastiği de tıpkı küçük taşıtlarda olduğu gibi aynı kurallarla yenilenmelidir. Hatta araçların büyüklüğü, taşıma kapasitesi ve sürüş farklıları göz önünde bulundurulduğunda çok daha itinalı bir denetleme süreci söz konusudur. Yaz lastikleri değişiminde sizin aracınız hangi kriterler uyuyor? Ticari araç sahibi veya sürücü iseniz lastiklerinizi ne sıklıkta kontrol ettiriyorsunuz? Hiçbir denetlemeci veya polis sizi görmese bile mevsime uygun lastik kullanımına riayet ediyor musunuz?

Aslına bakılırsa kurallar, toplum ve birey sağlığı ve asayişi için belirlenmiş yasal düzenlemelerdir. Mesela yazın kış lastiği kullanmak fren etki mesafesinin epey uzamasına sebep olur. Ayrıca hızlı dönülen keskin virajlarda, aracın yumuşak lastik kenarlarının etkisiyle araç beklenenden daha fazla yatar. Bu da sürücüleri beklenmeyen bir direksiyon hareketi refleksine sürüklemektedir. Öyle ki yatan aracı aşırı toparlama refleksi bazı zamanlarda takla atılması gibi trafik kazalarına bile sebep olabiliyor.

Yaz lastikleri uygulama noktasında ticari araçlar için de aynı kurallara sahiptir. Hatta 6 yaz mevsimi süresince hiçbir hasar veya lastik patlaması olmasa da güvenlik gereği değişiminin yapılması hayati önem taşır. Kullanılmış yaz lastikleri eğer bir hasar almamışsa ömrü uzun ve dayanıklı hammaddelerden üretilmiş olduğundan yıllar boyu kullanılabilir. Ancak mutlaka bilinen ve garantili yaz lastikleri satın almak sadece maddi açıdan değil güvenlik bakımından da büyük bir öneme sahiptir.